bsi-anab_col_orn_logo_bsi.jpg ISO 9001:2008 logo_nacionalna_federacija.jpg Национална Федерација на Агенции за привремени вработувања
Насловна arrow Настани
Привремените вработувања во светот Испечати Е-пошта
 
Извештај за односите со јавноста на CIETT & EUROCIETT Испечати Е-пошта

( извадок од печатот - Financial Times, 2008 ) 

Велика Британија се обидува да си го спаси угледот за правата на привремени работници


Од Sarah Laitner во Брисел,Jean Eaglasham во Лондон и Ben Hill во Париз

Објавено во  Financial Times Europe на 9 април 2008

Британија се обидува да врши притисок,зад сцена,за догворот на Европската Унија за поткрепа на правата на привремените работници,што би го минимизирал ризикот за срамен пораз во Брисел.

Владата на Велика Британија води разговори со Европската Комисија за планираната легислатива на ЕУ за привремените работници,после блокирањето на предлогот кое трае 4 години напоредно со повеѓето други земји.

Ваквиот договор би го трасирал патот за широк договор со синдикатите за мерките.Легислативаната пречка за предлогот ги нагласува разидувањата во Европа за социјалниот закон.

Нацрт на законот би им дал на привремените работници,целосна плата после поминати шест недели на работа.Британија агрументираше дека легислтивата би наложила екстра трошоци за работодавачите и би ја направила работата да биде помалку флексибилна.

Но Велика Британија станува се повеќе изолирана во својата опозиција и состанокот со министрите за вработување во декември покажа дека поголемиот број на земји членки сакаат да притиснат за нејзиното донесување.

Следниот состанок со Комисијата се очекува да се одржи оваа недела.Британската влада бара потврдување дека форумот што Премиерот Гордом Браун се надева да го формира со синдикатите и работодавачите би и овозможил на Велика Британија да “ја применува директивата флексибилно” според едно официјално лице.

Ослабувањето на позицијата на предложениот ЕУ закон значи дека неговите одредби не треба да се применуваат за секој агенциски работник,онаму каде што има механизми за преговарање да се реализира преговарање во името на работниците.


Велика Британија нема директен еквивалент на ваков механизам.Но министрите веруваат дека новиот форум би ја исполнил оваа функција.

Г-ин Браун треба допрва да добие одговор од бизнисот или синдикатите на неговиот предлог за форум. Владата предвидува дека ова тело би работело во напоредна линија со нејзината ниско платена комисија,за договарање за периодот на вработување,после што привремените (работници) би имале право на иста плата и третман како и сталниот кадар.

Конгресот на синдикатите изјави дека се чека на Владата да ги расчисти предложените услови за новото тело.

Поголем број од синдикалните лидери веруваат дака Владата ја изгуби својата битка во Брисел за правата за агенциски работници и со оглед на тоа тие имаат мал мотив за иста плата да се вклучат во локалните иницијативи,што може да го редуцира влијанието од новите европски закони.

Департмантот за бизнис одбива да коментира за преговорите со Брисел.Но официјални лица велат “Ние бараме договор  (со Комисијата) кој ни дава флексибилност која ние потребна”.

Aвторско право:  Financial Times Limited 2008

 
Советот на Европа за привремените вработувања : Испечати Е-пошта
 Image
„Привремените вработувања се значаен фактор во спроведувањето на Лисабонската стратегија за зголемувањето на вработувањето, затоа што во голема мера придонесуваат како за зголемување на вработувањето така и за зголемување на конкуренцијата“  
 Извор: Официјална изјава на Советот на Европа, декември 2007, по завршувањето на состанокот на Советот на тема-Вработување
 
 
Советот на Европа за привремените вработувања : Испечати Е-пошта
 Image
„Привремените вработувања се значаен фактор во спроведувањето на Лисабонската стратегија за зголемувањето на вработувањето, затоа што во голема мера придонесуваат како за зголемување на вработувањето така и за зголемување на конкуренцијата“  
 Извор: Официјална изјава на Советот на Европа, декември 2007, по завршувањето на состанокот на Советот на тема-Вработување
 
 
АПВ Партнер отвори експозитура во Битола Испечати Е-пошта

АПВ Партнер отвори експозитура во Битола

ул. Петар П.Његош број 128, локал 19
тел:    047/223 854
факс:  047/223 867

 
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 Следна > Крај >>

Резултати 11 - 15 од 17

Анкета

Услугите на Партнер:
 

Посетеност

Посетители денеска:: 30
Посетители месецов: 989
Вкупно посетители: 216565

Fatal error: Class 'JTEXT' not found in /home/partner/public_html/components/com_joomlastats/count.classes.php on line 867